Je bekijkt nu Golfreis naar The Open en Schotland 2015

Golfreis naar The Open en Schotland 2015

“Gaat U mee naar Schotland? Spelen op de beste linksbanen van East Lothian en een bezoek aan The Open op the Old Course St Andrews? A Once In A Lifetime Experience” vermeldde Rita op haar website.
Nou daar hadden velen oren naar; Links golf spelen en een dag aan het grootste en oudste jaarlijkse golftoernooi ter wereld wie wou dat niet. En daarom verzamelde zich 15 golfspelers en 2 pro’s zich midden juli op Schiphol voor een vlucht naar Endinburgh.

De groep was zo groot dat Rita assistentie kreeg van collega de Kralingse collega Mariette de Groot en de twee dames hadden het prima geregeld. Het plan was 4 dagen ’s ochtends trainen en daarna 18 holes op 4 verschillende links banen. De oefenfaciliteiten op 3 van de 4 schotse banen waren niet zo goed, de Schotten spelen blijkbaar meer dan dat zij oefenen, zodat de dames moesten improviseren en we voornamelijk het korte werk, schuine liggingen, oplijnen en de pre shot routine oefenden. En met name dat van de schuine liggingen kwamen ’s middags meer dan van pas!! Op alle 4 de banen was er nauwelijks een vlakke hole!

golfreis schotlandDe banen waren prachtig en waren alle 4 niet meer dan 15 minuten van ons logement. Craigielaw is een goede introductie in Links Golf, geen enkele vlakke ligging en van die pittige kleine pot bunkertjes. Daarnaast prachtige uitzichten over de Forth (de zee arm nabij Edinbrugh). The Glen ligt meer op de rotsen boven het water nabij North Berkwick en vroeg om precisie en conditie daar er enige pittige hoogte verschillen te overwinnen waren. En nog meer dan op Craigielaw was het moeilijk om de aandacht alleen bij het golf te houden, hoe wonderschoon is het de uitzicht.

Na twee dagen spelen gingen we op zaterdag naar St. Andrews voor The Open. Laat nu uitgerekend die dag harde wind er voor zorgen dat het spel tot 6 uur ’s avonds stil lag. We hebben Tiger, Jason Day, Louis Oosthuizen en de anderen nog wel binnen zien komen maar meer dan 9 holes zat er die dag niet in. golfreis the open schotlandJammer maar wel genoeg tijd om het tentendorp (wat groot), de baan (wat smal), en het stadje te bekijken. Het is een alleraardigst stadje met een gezellig marktplein en veel uitpuilende pubs en daar vele toeschouwers het zelfde idee hadden een bijna carnavaleske sfeer. Al die beste golf captains verzamelde zich met een pint voor de deur van de pubs al spekende over golf en wind en… Al met al een andere invulling dan gedacht maar wel een prachtdag.

Ook de laatste twee dagen werd weer zelf golf gespeeld. Op de banen van Gullane 1 en 2 was het weekend daarvoor nog het Schots open gespeeld (met een vierde plek voor Joost Luiten) dus die kenden we van tv. De greens waren nog steeds in dezelfde conditie dus wat een putt geluk!

recensie-golfreis-rita-schotlandAlle speeldagen hadden we Schots weer, een flinke bries (“Golf is no golf without wind” zou onze gastheer zeggen) en af en toe een beetje (twee of drie holes) regen maar ook veel zon. “4 seasons in one day”, zoals we dat van Schotland kennen, maar eenieder kwam met een kleurtje terug in Nederland. En toen was het alweer tijd voor een gezellige prijsuitreiking, het delen van een aantal foto’s en nog meer sterke verhalen over (bijna) eagles, gelukte bunker shots…. en zo werd het de laatste avond nog laat.

De volgende dag kwamen 17 vermoeide spelers golf verzadigd en met een gezonde kleur weer aan op Schiphol maar werd ook weer menig plan gemaakt voor een Schots vervolg.

Antoine